Αναβίωση της σιδηροδρομικής γραμμής για τις αστικές μεταφορές στη Θεσσαλονίκη

Αναβίωση της σιδηροδρομικής γραμμής για τις αστικές μεταφορές στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 5715/15.3.2007

Προς:
-κ. Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών
-κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων


Στα πλαίσια ενίσχυσης και αναβάθμισης των δημόσιων συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης ένα μέτρο που θα μπορούσε να ενισχύσει τον συγκοινωνιακό χάρτη, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών, είναι η αξιοποίηση των γραμμών του τρένου στην περιφέρεια της πόλης.

Η ένταξη και χρήση γραμμών του τρένου στις αστικές συγκοινωνίες είναι θεσμός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι γραμμές των τρένων συνδέονται και λειτουργούν ως επέκταση των γραμμών του μετρό -ακόμα και στην Αθήνα- διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης οι γραμμές του τρένου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επέκταση του δικτύου του μετρό και ως προαστιακή γραμμή σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το αεροδρόμιο, την Χαλκιδική και την ανατολική πλευρά της πόλης. Αντίστοιχα στη δυτική πλευρά της πόλης -όπου και υπάρχει υποδομή της παλιάς γραμμής- η γραμμή μπορεί να συνδέει άμεσα τον επιβατικό σταθμό του λιμανιού, τον εμπορευματικό σταθμό και τα δικαστήρια.
Η ανάδειξη και αξιοποίηση σύγχρονων και λειτουργικών μέσων μαζικής μεταφοράς, η παιδεία των κατοίκων του νομού Θεσσαλονίκης απέναντι στις μαζικές συγκοινωνίες συνάδει με την προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:


- Υπάρχει πρόθεση και πρόβλεψη των αρμόδιων Υπουργείων, στα πλαίσια κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης και επένδυσης στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης, για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου σε συνδυασμό με τις γραμμές του μετρό;

Απαντήσεις Υπουργείων